Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ο.Τ.Α. Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ κ. ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»


Κε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου
Κοι    Δημοτικοί Σύμβουλοι

Εκ μέρους των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Νομό Καρδίτσας θέλω να σας μεταφέρω τις ευχαριστίες τους για την πρόσκληση σας να παραβρεθούμε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σας και να καταθέσουμε τις δικές μας απόψεις στο πιο κρίσιμο ζήτημα που απασχολεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τη   Διοικητική Μεταρρύθμιση                                                                                                                                                                  (Πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ).

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, με την κατάσταση για τους εργαζόμενους, και όχι μόνο, να επιδεινώνεται και το εργασιακό περιβάλλον να γίνεται όλο και πιο απειλητικό. Η μετεξέλιξη της χρηματιστηριακής κρίσης σε πιστωτική και τώρα σε δημοσιονομική, οι νέοι κύκλοι μεταμόρφωσης της, αυξάνουν, βαθαίνουν, επεκτείνουν τις κοινωνικές επιπτώσεις. Η ανεργία, η πτώση του βιοτικού επιπέδου, η συρρίκνωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, είναι ήδη τα έντονα και εξελισσόμενα χαρακτηριστικά της.

Οι μύθοι, οι αυταπάτες καταρρέουν μαζί με το νεοφιλελεύθερο μοντέλο. Η κρίση είναι συστημική. Είναι κρίση ολόκληρου του συστήματος.

Η απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει τη Διοικητική Μεταρρύθμιση (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ) εν μέσω οικονομικής κρίσης δείχνει την αναγκαιότητα, που έχουν επισημάνει όλοι οι φορείς, για το ριζικό και βαθύ μετασχηματισμό του κράτους ώστε να μετατραπεί σε ένα επιτελικό κράτος-στρατηγείο, που θα διαχειρίζεται τις απολύτως αναγκαίες εθνικές πολιτικές, όπως είναι η άμυνα, η εξωτερική πολιτική, η δημόσια τάξη και ασφάλεια, η δικαιοσύνη, η γενική δημοσιονομική και αναπτυξιακή πολιτική.

      Για το συνδικαλιστικό κίνημα ο θεμέλιος λίθος μιας βαθιάς, ουσιαστικής και δημοκρατικής αλλαγής στο Διοικητικό σύστημα της χώρας, είναι πρώτα από όλα η αλλαγή στο κεντρικό κράτος και τις δομές του. Φυσικά και η ενίσχυση και η αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης υπέρ των πολιτών, με Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα.

      Οι θέσεις μας για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση έχουν κατά καιρούς δημοσιοποιηθεί, αλλά και αναλυθεί στα δύο πρόσφατα Συνέδρια της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. Ήταν τόσο ξεκάθαρες που κανένας δεν τις αμφισβήτησε.

      Επίσης, καταθέσαμε αναλυτικά τις απόψεις μας για την αποτίμηση της προηγούμενης μεταρρύθμισης (ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ) που ενώ ήταν μια πρωτοποριακή πολιτική-νομοθετική πρωτοβουλία τελικά με την εφαρμογή της δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα.

Κι αυτό γιατί επικράτησαν:

·        Μικροκομματικές σκοπιμότητες.
·        Ανυπαρξία υποστήριξης στην πράξη και άρα την πλήρη εφαρμογή του.
·        Έλλειψη πόρων.
·        Έλλειψη ή αδυναμία προσέλευσης εξειδικευμένου προσωπικού, ενώ όπου υπήρξε αυτό στο τέλος με ευθύνη των αιρετών απομακρύνθηκε.

      Σήμερα επιδιώκουμε και θα απαιτήσουμε την ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που στηρίζουν και αποτελούν το βασικό πυλώνα ανάπτυξης.
      Μια διοικητική μεταρρύθμιση που θα στηρίζεται στις πιο κάτω γενικές της κατευθύνσεις :

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ: Με πρώτο και άμεσο βήμα την απόδοση των οφειλομένων στους υφιστάμενους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Την σύνταξη ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδίου υποστήριξης και κάλυψης των βασικών ελλειμμάτων που κληροδοτούν οι σημερινοί Ο.Τ.Α. (υποδομές και προσωπικό).

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ: Ουσιαστική διαβούλευση για την εφαρμογή κοινά αποδεκτών κριτηρίων με σκοπό τη διαμόρφωση των νέων χωροεδαφικών ενοτήτων. Οι όποιοι μικροκομματικοί σχεδιασμοί έγιναν με την προηγούμενη μεταρρύθμιση δεν λειτούργησαν και έλαβαν τελικά αντίρροπη μορφή για τους ιθύνοντες.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ: Να υπάρχει ξεκάθαρος σχεδιασμός για ενσωμάτωση στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση όλων των αναπτυξιακών και κοινωνικών κρατικών περιφερειακών λειτουργιών, καθώς και να δοθεί η διαχείριση των αντίστοιχων εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ: Με την κατάργηση του αντιδημοκρατικού 42% επόμενο βήμα πρέπει να είναι η καθιέρωση της ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ και η διασφάλιση ουσιαστικού Δημοκρατικού ελέγχου και κινήτρων για τη συμμετοχή και ενεργοποίηση των πολιτών.


      Μετά την δημοσιοποίηση του προσχεδίου του Νόμου για το πρόγραμμα Διοικητικής Μεταρρύθμισης «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» έχουμε να σας καταθέσουμε τις πιο κάτω παρατηρήσεις μας:

1.       Η σύσταση Ο.Τ.Α. (μαμούθ) με μεγάλη έκταση, πληθυσμό κ.λ.π., θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία των νέων Ο.Τ.Α., στην άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, αλλά και στην απασχόληση των εργαζομένων.
2.       Η μεταφορά των αρμοδιοτήτων από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στους νέους Ο.Τ.Α. γίνεται χωρίς να υπάρχει νομοθετική δέσμευση για τη διασφάλιση  των πρόσθετων πόρων, καθώς και την στελέχωσή τους με το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό.
Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ποιοι οικονομικοί πόροι τους μεταφέρονται.

3.       Δεν υπάρχει η ακριβής κοστολόγηση των νέων αρμοδιοτήτων που μεταβιβάζονται στους νέους Ο.Τ.Α., με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη μετά την ψήφιση του Νόμου η εφαρμογή τους καθώς οι Ο.Τ.Α. λόγω και της οικονομικής κρίσης αλλά και των περικοπών βρίσκονται στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης.

4.       Ο Νόμος θα συναντήσει πολλές δυσκολίες και αδυναμίες εφαρμογής καθώς την τελευταία χρονική περίοδο λόγω των οικονομικών μέτρων αλλά και της επίθεσης σε εργασιακά δικαιώματα από την κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Δ.Ν.Τ. με ανατροπές στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εκατοντάδες εργαζόμενοι των Δήμων υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησής τους. Κάτι που έχει ως συνέπεια οι Δήμοι να απογυμνωθούν από έμπειρο προσωπικό και ως εκ τούτου να είναι δυσχερής αν όχι αδύνατη η εφαρμογή του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ».

5.       Δεν προβλέπεται συγκριμένο χρονοδιάγραμμα για την στελέχωση των υπηρεσιακών μονάδων που θα δημιουργηθούν με το Νόμο. Οι τροποποιήσεις των Ο.Ε.Υ. μπορούν να πραγματοποιηθούν εντός της διετίας που προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις, αλλά η στελέχωσή τους δεν προσδιορίζεται.

6.       Δεν υπάρχει καμιά μέριμνα για την τακτοποίηση του προσωπικού των Ο.Τ.Α. και των Επιχειρήσεών τους που είναι αναγκαίο για τη συνέχιση της καλής λειτουργίας  τους αλλά και της υλοποίησης αρμοδιοτήτων που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια (Κοινωνικές Δομές κ.λ.π.).

7.       Συμφωνούμε με την κατάργηση των Α.Ε. ως Φ.Ο.Δ.Σ.Α.
Η διατήρηση του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. σαν βασικού φορέα διαχείρισης προϋποθέτει την οικονομική του εξυγίανση, την υποχρεωτική ένταξη όλων των νέων Ο.Τ.Α. αλλά και την αυστηρή εφαρμογή του Εθνικού και Περιφερειακού σχεδιασμού.

8.       Δεν είναι απολύτως διακριτές οι αρμοδιότητες των δύο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς θα πρέπει να είναι ξεκάθαρες οι σχέσεις συνεργασίας .

9.       Δεν υπάρχει σαφές θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα κατοχυρώνει πλήρως τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των υπαλλήλων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που θα μεταφερθούν στους Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού.
Η ύπαρξη υπαλλήλων δύο ταχυτήτων θα δημιουργήσει σοβαρές τριβές και προβλήματα στη λειτουργία των νέων Ο.Τ.Α.
Οι αναγκαστικές μετατάξεις θα επιβάλλουν ριζικές αλλαγές στην προσωπική και οικογενειακή ζωή των υπαλλήλων. Και αυτό γιατί θα κληθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε ένα φορέα, διανύοντας συχνά μεγάλες αποστάσεις, γεγονός που θα επιφέρει ανατροπές και διαταραχές στην οικογενειακή τους ζωή και καθημερινότητα.

10. Δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για την άσκηση από τους Ο.Τ.Α. αρμοδιοτήτων του Ο.Γ.Α. και του ΕΛ.Γ.Α. καθώς και της Στατιστικής Υπηρεσίας. Οργανισμοί που ενώ επιβαρύνουν σημαντικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση και απασχολούν σημαντικό αριθμό εργαζομένων, δεν καταβάλλουν κανένα ποσό για την άσκηση των υπηρεσιών αυτών.

11. Να υπάγονται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου όλα τα Νομικά Πρόσωπα των Ο.Τ.Α. (Δημόσιου και Ιδιωτικού Δικαίου).

12. Οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των Επιχειρήσεων των Ο.Τ.Α. να υπόκεινται και αυτές σε έλεγχο νομιμότητας από την Αυτοτελή υπηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α.
      
      Αγαπητοί φίλοι,

      Για να είναι επιτυχής μία Διοικητική Μεταρρύθμιση του μεγέθους αυτού, θα πρέπει να υπάρχει όχι μόνο καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και αναβάθμιση του ρόλου τους. Συνεπώς, επίλυση βασικών αιτημάτων τους που έχουν σχέση με την πορεία του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την επίτευξη του βασικού μας στόχου για ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ ΚΟΣΤΟΣ.

       Η υπηρεσιακή ανασφάλεια που καλλιεργείται στο προσωπικό των Ο.Τ.Α. λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και της εμπλοκής της Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο πρόγραμμα σταθερότητας με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την κατάργηση υπηρεσιών και την απόλυση προσωπικού όχι μόνο δεν θα βοηθήσουν στην επιτυχία της Διοικητικής Μεταρρύθμισης αλλά θα αποτελέσει αιτία συγκρούσεων για όλους τους εργαζόμενους.

      Αν ταυτιστεί η νέα διοικητική μεταρρύθμιση με παρεμβάσεις και διευθετήσεις μόνο στο επίπεδο των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης, οδηγείται μαθηματικά σε αποτυχία.

      Με αυτές τις παρεμβάσεις μας, πιστεύουμε ότι και ο ρόλος των εργαζομένων στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης για τη νέα Διοικητική Μεταρρύθμιση θα είναι θετικός και θα συμβάλει στην προσπάθεια όλων μας με στόχο την ουσιαστική ενίσχυση και αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου