Πρόγραμμα Δράσης έτους 2021


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Ο.Τ.Α. Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2021


       Συνάδελφοι


         Εν μέσω της πρωτοφανούς παγκόσμιας φονικής πανδημίας του κορωνοϊού, για μία ακόμη φορά, οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση συνολικά, χωρίς προαπαιτούμενα και με διάθεση αλληλεγγύης, βάζουν πλάτη και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή προσφέροντας τις πολύτιμες υπηρεσίες τους προς τους δημότες κάθε μικρού και μεγάλου Δήμου της χώρας.

     Είναι πλέον κοινά αποδεκτό πως ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων, όχι μόνο οι πολίτες, αλλά και οι κυβερνήσεις μπορούν να ελπίζουν μόνο σε ένα ισχυρό Δημόσιο Τομέα, σε ένα ισχυρό Κοινωνικό κράτος Πρόνοιας.

      Η διαπίστωση αυτή είτε μιλάμε για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) και τον κλάδο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, είτε για τις υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δυστυχώς γίνεται την ώρα του «πολέμου» μετρώντας απώλειες, ακόμη και ανθρώπινων ζωών.

      Ο απολογισμός θα γίνει… Η υγειονομική κρίση αποκάλυψε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πως οι υπηρεσίες καθαριότητας των Ο.Τ.Α. παρά την υποστελέχωση, την έλλειψη σύγχρονων δημοτικών εγκαταστάσεων και τα σοβαρά κενά σε μηχανολογικό εξοπλισμό, με μοναδικό όπλο την ευσυνειδησία και τον επαγγελματισμό των εργαζομένων κρατούν όρθιο το σύστημα Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων.

      Με μειωμένο προσωπικό, χωρίς τα απαραίτητα πολλές φορές μέσα και με πλήθος αρμοδιοτήτων, δυσανάλογων των δυνάμεών της, η Τοπική Αυτοδιοίκηση σηκώνει και πάλι μεγάλο μέρος από το βάρος αυτής της υγειονομικής κρίσης, πιστή στον κοινωνικό της χαρακτήρα και στην υποχρέωσή της απέναντι στους πολίτες τους οποίους υπηρετεί.

        Κι ενώ με όλες τις δυνάμεις της ρίχνεται στη μάχη, η κυβέρνηση πατώντας πάνω σ’ αυτή την τραγική συγκυρία, αντί να την ενισχύσει με προσωπικό προχωρεί σε εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες αλλά και σε μια σειρά τροπολογιών που περιορίζουν τα εργασιακά δικαιώματα.

       Η λαϊκή ρήση «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται» αποδεικνύεται περίτρανα από την μακρά σειρά Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) και τροπολογιών που ψηφίστηκαν, στις οποίες πέρα από τα απαραίτητα μέτρα που όφειλε η κυβέρνηση να πάρει, ενέταξε και μια σειρά νομοθετημάτων που κάθε άλλο παρά βοηθητικές ήταν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

       Η κυβέρνηση παρότι έδωσε το δικαίωμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να προσλάβει έκτακτο προσωπικό για κατεπείγουσες ανάγκες με συνοπτικές διαδικασίες, έδωσε ταυτόχρονα και την δυνατότητα στους Δημάρχους να κάνουν απευθείας αναθέσεις, ειδικά στις Ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων.

      Η απόφαση αυτή εξυπηρετεί τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης, του ίδιου του Υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου και των Δημάρχων, που αυτή την δύσκολη ώρα εξακολουθούν να προάγουν την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων και φίλων-κολλητών επιχειρηματιών.

      Η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όλες τις ημέρες της εβδομάδας και μάλιστα με αποφάσεις των Δημάρχων, πρέπει να ανακληθεί άμεσα, ως μέτρο απαράδεκτο που στόχο έχει να δώσει στους νεοφιλελεύθερης αντίληψης αιρετούς το «βήμα» καταστρατήγησης πάγιων διατάξεων και εργασιακών δικαιωμάτων». Δεν αποσκοπεί σε καμία περίπτωση στην εξυπηρέτηση του δημότη.

      Από την άλλη πλευρά, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια, τα οποία μέχρι πριν λίγο καιρό ή δεν νομοθέτησαν αυτά τα οποία σήμερα ζητούν, ή νομοθετούσαν αντεργατικές ρυθμίσεις, προχώρησαν σε μια πρωτοφανή πλειοδοσία παίζοντας στις πλάτες των εργαζομένων τον φιλεργατικό ρόλο που μέχρι χθες δεν υπερασπιζόντουσαν σθεναρά, μόνο και μόνο για το «θεαθήναι» και για την άγρα ψήφων ή υποστηρικτών.

     Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν διαχρονικά αποδείξει, στις περισσότερες περιπτώσεις δύσκολων συνθηκών στο παρελθόν, ότι και φιλότιμο έχουν και αίσθημα ευθύνης και σεβασμού απέναντι στο λειτούργημα που επιτελούν και απέναντι στους πολίτες που υπηρετούν. Και σε αυτή την δύσκολή στιγμή κάνουν και πάλι το καθήκον τους μέσα από όλες τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζονται αγόγγυστα και με συναίσθηση της σοβαρότητας της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν αντιλαμβάνονται και όσα συμβαίνουν, καθώς και τις προθέσεις των κυβερνώντων, μέσα από αυτά που εμβόλιμα νομοθετούν, και το σίγουρο είναι ότι δεν θα σωπάσουν όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή. Είναι βέβαιο πώς θα αντιδράσουν.

          Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Ν. Καρδίτσας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση και δηλώνει με κάθε τρόπο ότι υπάρχουν όρια και ήδη έχουν ξεπεραστεί και αυτό δεν θα μείνει αναπάντητο. Απαιτούμε να αποσυρθεί κάθε διάταξη που καταργεί εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα και όχι μόνο να μην κοπούν μισθοί αλλά να επιβραβευτούν και να ανταμειφθούν και οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση οι οποίοι πραγματικά με κίνδυνο τη ζωή τους προσφέρουν στους πολίτες, ασκώντας κοινωνικό έργο και αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά, δυστυχώς μέσα από αυτή την κακή συγκυρία, την αναγκαιότητα διατήρησης του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της.

         Σοβαρότητα, Υπευθυνότητα και Ειλικρίνεια απ’ όλους προς τους εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που με κίνδυνο τη ζωή τους τιμούν το ρόλο τους και το θεσμό που υπηρετούν. Άμεση εφαρμογή των μέτρων και παροχή των Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων. Κόκκινες γραμμές που ξεπερνιούνται θα τύχουν ανάλογης απάντησης που οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση γνωρίζουν καλά να δίνουν προστατεύοντας τα δικαιώματά τους!!!

         Το συνδικαλιστικό κίνημα αλλά και οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υπήρξαν σθεναρά και με συνέπεια δυναμική γραμμή άμυνας απέναντι στις κατευθυνόμενες επιβουλές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Δ.Ν.Τ. και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τις οποίες υπάκουαν και εφάρμοζαν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών.

           Γι’ αυτό και σήμερα αποτελεί τη μόνη ελπίδα και τη δύναμη για να μην υπάρξει καμία υπαναχώρηση στα αντιλαϊκά και αντεργατικά σχέδιά τους και για να αποκατασταθούν άμεσα οι αδικίες σε κάθε κοινωνική ομάδα. Το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μαζί με αυτό του υπόλοιπου Δημόσιου Τομέα οφείλει να προτάξει τις δυνάμεις του ενωμένες και συσπειρωμένες στην ακύρωση αυτών των εφιαλτικών πολιτικών.

      Αγωνιζόμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και διεκδικούμε τα πιο κάτω:


1. Υπογραφή ΑΜΕΣΑ της Σ.Σ.Ε. και της Ε.Σ.Σ.Ε. για το προσωπικό των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού.

2. Κατάργηση του Νομοθετικού πλαισίου που δίνει το δικαίωμα σε Δήμους μέσω Οικονομικών Επιτροπών (Ο.Ε.) να ιδιωτικοποιούν υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. και να εκχωρούν τον μηχανολογικό τους εξοπλισμό.

3. Προσλήψεις προσωπικού αντιμετώπιση των τεραστίων ελλείψεων που παρατηρούνται σε πολλές υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. Αποτροπή ιδιωτικοποιήσεων και Συμπράξεων με τον Ιδιωτικό Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.).

4. Σύνταξη νέων Ο.Ε.Υ., σε όλους τους Ο.Τ.Α. όπου θα υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες του κάθε Δήμου.

5. Καμία κατάργηση ή περικοπή του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας από τους σημερινούς δικαιούχους. Επέκταση του επιδόματος και υπαγωγή στο καθεστώς ασφάλισης Β.Α.Ε. και άλλων ειδικοτήτων και κατηγοριών εργαζομένων λόγω της φύσης της εργασίας τους.

6. Απελευθέρωση των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού σε όλες τις Υπηρεσίες και Δομές των Δήμων.

7. Μισθολογική αναγνώριση διετίας 2016-2017.

8. Μονιμοποίηση των εργαζόμενων που απασχολούνται στις Κοινωνικές Δομές των Δήμων μέσω Ε.Σ.Π.Α. για πολλά χρόνια.

9. Μονιμοποίηση των εργαζομένων που απασχολούνται στην Καθαριότητα των Σχολείων που αποδεδειγμένα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

10. Περαίωση της διαδικασίας που εκκρεμεί για την τακτοποίηση των εργαζομένων στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

11. Συγκρότηση υπηρεσιών Δημοτικής Αστυνομίας σε όλους τους Δήμους.

12. Την αναγνώριση προϋπηρεσίας σε όσους μετατάσσονται σε ανώτερο κλάδο.

13. Αξιολόγηση εργαζομένων με στόχο την αναβάθμιση του ρόλου των εργαζομένων και των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. Όχι σε συγκριτική τιμωρητική αξιολόγηση που στόχο έχει την συρρίκνωση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα της.

14. Τροποποίηση των διατάξεων του Ν.4354/2015 σχετικά με την μισθολογική εξέλιξη του προσωπικού των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού που έχει υπαχθεί στο καθεστώς των Β.Α.Ε. σύμφωνα με το άρθρο 4 του Ν.3660/2008 ώστε να συνεχίσει να του χορηγούνται τα πλασματικά μισθολογικά κλιμάκια.

15. Την τροποποίηση του Κώδικα Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής του άρθρου 97 του Ν.4483/2017 που είχε συγκροτηθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών.

16. Εκσυγχρονισμός της Νομοθεσίας για την προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζόμενων.

17. Την αυστηρή τήρηση της Νομοθεσίας για την Υγεία και Ασφάλεια. Άμεση παρέμβαση των ελεγκτικών μηχανισμών του Υπουργείου Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) στις υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

18. Επαναφορά προληπτικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Σε κάθε άλλη περίπτωση οι αρμόδιοι υπάλληλοι που επιφορτίζονται με τον Έλεγχο εκκαθάρισης έκδοσης και πληρωμή χρηματικών ενταλμάτων θα πρέπει να ευθύνονται για κάθε ζημιά που προκαλείτε μόνο από βαριά αμέλεια ή δόλο, όπως ισχύει για τους υπαλλήλους του υπόλοιπου Δημόσιου Τομέα (άρθρο 85 του Ν.4446/2016). Κατάργηση των διατάξεων του άρθρου 204 του Ν.4555/2018.

19. Αναγνώριση και μισθολογικά της προϋπηρεσίας στον Ιδιωτικό Τομέα.

20. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

21. Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής σχέσης εργασίας προγραμμάτων ανακύκλωσης των ανέργων, καθώς και ενοικιαζόμενης εργασίας. Μια ενιαία και μόνιμη σχέση Εργασίας με πλήρη μισθολογικά, ασφαλιστικά συνταξιοδοτικά και εργασιακά δικαιώματα.

22. Αποτροπή με κάθε τρόπο της προσπάθειας εκχώρησης της Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων (Σ.Δ.Ι.Τ., Φο.Δ.Σ.Α. ως Α.Ε.) σε ιδιώτες και επιστροφή της αρμοδιότητας της Ανακύκλωσης στους Ο.Τ.Α.

23. Μετατροπή όλων των Φο.Δ.Σ.Α. σε Ν.Π.Δ.Δ. συμπεριλαμβανομένων και όσων λειτουργούν υπό τη μορφή Α.Ε. και να επαναφερθεί το άρθρο 104 του Ν.3852/2010, καθώς είναι αναγκαία η ενιαία πολιτική διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων σε ολόκληρη τη χώρα.

24. Κατάργηση της διάταξης του άρθρου 43 του Ν.4257/2014 για την εκχώρηση και ενεχυρίαση των ανταποδοτικών τελών σε Σ.Δ.Ι.Τ. για λόγους ενεργειακής αναβάθμισης κ.λπ.

25. Αναγνώριση των Συμβάσεων Έργου ως προϋπηρεσία για όλες τις συνέπειες.

26. Την ΑΜΕΣΗ κατάργηση των μνημονίων και όλων των εφαρμοστικών Νόμων.

27. Την ΔΙΑΓΡΑΦΗ του ΧΡΕΟΥΣ ΤΩΡΑ, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει η χώρα μας προς όφελος του λαού και της κοινωνίας.

28. Την ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ όλων των αντιασφαλιστικών και αντεργατικών μέτρων που ψηφίστηκαν κατά την περίοδο των μνημονίων.

29. Την ΡΙΖΙΚΗ αλλαγή του φορολογικού συστήματος της χώρας μας, ώστε να μπει ένα τέλος στη φοροδιαφυγή, την φοροκλοπή και τη φορολογική καταιγίδα που επιβαρύνει εξοντωτικά μόνο τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους μικρομεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες, σε αντίθεση με την οικονομική ελίτ που συνεχίζει να απολαμβάνει τα προνόμιά της.

30. Την άμεση οικονομική ενίσχυση των Δήμων, καθώς και την άμεση καταβολή-επιστροφή όλων των παρακρατηθέντων πόρων.

31. Άμεση κατάργηση όλων των Επιχειρήσεων των Ο.Τ.Α. (Κοινωφελής και Ανώνυμες Εται­ρείες), και των Ν.Π.Δ.Δ. (ΔΟΠΑΚ) επιστροφή όλων των αρμοδιοτήτων τους στους Ο.Τ.Α. που τις έχουν συστήσει. Υπο­χρεωτική μεταφορά του προσωπικού.

32. Κατάργηση του νέου μισθολογίου-φτωχολογίου (Ν.4354/2015), ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας. Άρση της μισθολογικής καθήλωσης και επαναφορά των αποδοχών στην προ- μνημονίων περίοδο με ανάλογη αύξηση του βασικού εισαγωγικού μισθού.

33. Υπεράσπιση του Δημόσιου Ασφαλιστικού συνταξιοδοτικού συστήματος και του συστήματος Δημόσιας Υγείας. Αποκατάσταση, μέσω αυξήσεων, των μεγάλων απωλειών στις κύριες και Επικουρικές Συντάξεις και στο Εφάπαξ.

34. Υπεράσπιση της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Άμεσα μέτρα για την ρύθμιση των δανείων των εργαζομένων που πλέον αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους μετά τη δραματική μείωση των αποδοχών τους.

35. Άμεση κατάργηση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και όλων των χαρατσιών που επιβλήθηκαν σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

36. Καμία αλλαγή στον συνδικαλιστικό Νόμο. Θα υπερασπίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις το δικαίωμα στην απεργία, που κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες.

      Συνάδελφοι

      Για να τα καταφέρουμε πρέπει να συμφωνήσουμε ότι :

        Το συνδικαλιστικό κίνημα για να διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο στις εξελίξεις, για να ενισχύει την αποτελεσματικότητα και την προοπτική των αγώνων του, για να προασπίζει και να κατακτά δικαιώματα έχει υποχρέωση προόδου στη δομή, τη διάρθρωση, τη λειτουργία του, την αυτονομία του, την ταξική του πάλη.

     Το Συνδικαλιστικό Κίνημα, ολόκληρη η ελληνική κοινωνία αξιώνουν αλλαγή, επιτέλους, αυτής της πολιτικής, που οδηγεί τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.
        Η δημοκρατία στο συνδικαλιστικό κίνημα είναι σημαντική και θεμελιακή υπόθεση και υποχρεώνει σε επιλογές που αυξάνουν τη συμμετοχή, την ενότητα, τη δύναμη της προοπτικής και της αξίας στη μελλοντική μας πορεία.

        Το Εργατικό Συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να αναδιατάξει τις δυνάμεις του και να οργανώσει με την εμπειρία του παρελθόντος νέες παρεμβάσεις. Είναι υποχρέωση όλων μας. Μόνο με τη συνέχιση και την ένταση του αγώνα μας, μαζικά, ενωτικά και διεκδικητικά θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε, να προστατεύσουμε και να διευρύνουμε τα μισθολογικά, θεσμικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και εργασιακά δικαιώματά μας. Μόνο τότε θα ανατρέψουμε στην πράξη τις πολιτικές των μνημονίων που μας επέβαλαν οι κυβερνήσεις και οι δανειστές και θα μπορέσουμε να υπερασπιστούμε αλλά και να διευρύνουμε τις κοινωνικές κατακτήσεις, τα Δημόσια αγαθά και το Κοινωνικό κράτος. 




ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Ο.Τ.Α. Ν.   ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2019



     Συνάδελφοι

     Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας πραγματοποιείται σε μια χρονική περίοδο που η συγκυβέρνηση, σε αγαστή συνεργασία με τους δανειστές, συνεχίζουν τις επιθέσεις σε βάρος των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων, των μικρομεσαίων νοικοκυριών και της κοινωνίας γενικότερα.
     Από τους στόχους αυτής της επίθεσης δεν θα μπορούσε να λείψει η Τοπική Αυτοδιοίκηση που βλέπει τους πόρους της να συρρικνώνονται με αποτέλεσμα την οικονομική της κατάρρευση, την ανεπάρκεια άσκησης κοινωνικής πολιτικής αλλά και την αδυναμία καταβολής των λειτουργικών δαπανών, με συνέπεια την κατάργηση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της όπως Καθαριότητα, Πράσινο, Παιδικοί Σταθμοί, Κοινωνικές Δομές, κ.λπ.
       Παρά την πρόσφατη προκήρυξη για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στις Ανταποδοτικές Υπηρεσίες των Δήμων, οι τραγικές ελλείψεις σε υλικοτεχνικά μέσα και υποδομές και η σοβαρή έλλειψη προσωπικού στις υπόλοιπες Υπηρεσίες (Πράσινο, Παιδικοί Σταθμοί, Κοινωνικές Δομές, Διοικητικές και Οικονομικές Υπηρεσίες, Τεχνικές Υπηρεσίες, Πολεοδομίες, Κ.Ε.Π., Ν.Π.Δ.Δ., Δημοτική Αστυνομία κ.α.) τις οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε μαρασμό, ανοίγοντας διάπλατα την κερκόπορτα στις ελαστικές σχέσεις εργασίας και στην άμετρη είσοδο ιδιωτικών εταιριών που εποφθαλμιούν τις κερδοφόρες υπηρεσίες μετακυλίοντας το κόστος για ακόμα μια φορά στις πλάτες των πολιτών.
        Τα εργατικά ατυχήματα, μικρά ή μεγάλα, είναι πια σχεδόν καθημερινό φαινόμενο και έπαψαν να αποτελούν είδηση, ειδικότερα στις εργασίες των εξωτερικών συνεργείων, τόσο λόγω της εντατικοποίησης της εργασίας όσο και της πλήρους απαξίωσης και σχεδόν ανυπαρξίας του κατάλληλου μηχανολογικού εξοπλισμού αλλά και της μη εφαρμογής της υφιστάμενης Νομοθεσίας για την προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας.
         Απ’ την άλλη οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο Δημόσιο συνολικά, καθώς και ολόκληρη η κοινωνία έχουν υποστεί ένα τεράστιο και καταστροφικό πλήγμα στην καθημερινή τους διαβίωση όχι μόνο λόγω των περικοπών μισθών και συντάξεων και της ανεργίας αλλά και της φορολογικής καταιγίδας που έχει πλήξει όλα τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρή- σεις οδηγώντας τους στο έσχατο σημείο επιβίωσης.
          Καθόλου τυχαίο δεν είναι άλλωστε το ότι η αλλαγή του συνδικαλιστικού Νόμου που συζητά η συγκυβέρνηση επιδιώκει τον περιορισμό συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων καθώς και των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων προκειμένου να καμφθεί ολοσχερώς η όποια φωνή αντίδρασης-άρνησης και εναντίωσης στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και στα επιβαλλόμενα σκληρά μέτρα.
           Το συνδικαλιστικό κίνημα αλλά και οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υπήρξαν σθεναρά και με συνέπεια δυναμική γραμμή άμυνας απέναντι στις κατευθυνόμενες επιβουλές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Δ.Ν.Τ. και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τις οποίες υπάκουαν και εφάρμοζαν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. Παρόλα τα επώδυνα μνημονιακά μέτρα και τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θεσμοθετήθηκαν από τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, με σκοπό τις απολύσεις και την διάλυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το συνδικαλιστικό κίνημα κατάφερε να ανακόψει την εφαρμογή τους στην πράξη και να ανατρέψει πολλά απ’ τα σχέδιά τους συμβάλλοντας στην κατοχύρωση των απειλούμενων εργασιακών δικαιωμάτων και της κοινωνικής συνοχής.
            Γι’ αυτό και σήμερα αποτελεί τη μόνη ελπίδα και τη δύναμη για να μην υπάρξει καμία υπαναχώρηση στα αντιλαϊκά και αντεργατικά σχέδιά τους και για να αποκατασταθούν άμεσα οι αδικίες σε κάθε κοινωνική ομάδα. Το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μαζί με αυτό του υπόλοιπου Δημόσιου Τομέα οφείλει να προτάξει τις δυνάμεις του ενωμένες και συσπειρωμένες στην ακύρωση αυτών των εφιαλτικών πολιτικών.
           Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με συνεχή αγώνα και καθημερινή επαγρύπνηση, καθώς και με συμμετοχή όλου του εργατικού κόσμου ενάντια στην εφαρμογή της άδικης και αδιέξοδης πολιτικής που εφάρμοσε και η τελευταία συγκυβέρνηση με το «αριστερό προσωπείο».
            Γι’ αυτό διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για τα πιο κάτω:

1. Την ΑΜΕΣΗ κατάργηση των μνημονίων και όλων των εφαρμοστικών Νόμων.
2. Την ΔΙΑΓΡΑΦΗ του ΧΡΕΟΥΣ ΤΩΡΑ, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει η χώρα μας προς όφελος του λαού και της κοινωνίας.
3. Την ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ όλων των αντιασφαλιστικών και αντεργατικών μέτρων που ψηφίστηκαν κατά την περίοδο των μνημονίων.
4. Την ΡΙΖΙΚΗ αλλαγή του φορολογικού συστήματος της χώρας μας, ώστε να μπει ένα τέλος στη φοροδιαφυγή, την φοροκλοπή και τη φορολογική καταιγίδα που επιβαρύνει εξοντωτικά μόνο τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους μικρομεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες, σε αντίθεση με την οικονομική ελίτ που συνεχίζει να απολαμβάνει τα προνόμιά της.
5. Την ΠΡΟΩΘΗΣΗ όλων των αναγκαίων ρυθμίσεων για την κατοχύρωση της μόνιμης και σταθερής εργασίας και την κατάργηση όλων των μορφών «ελαστικής απασχόλησης» καθώς και την κατάργηση της ενοικιαζόμενης εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
6. Μετατροπή των συμβάσεων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.) σε Δημοσίου Δικαίου, όπως επανειλημμένα έχει δεσμευτεί η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ.
7. Την άμεση οικονομική ενίσχυση των Δήμων, καθώς και την άμεση καταβολή-επιστροφή όλων των παρακρατηθέντων πόρων. 8. Την αυστηρή τήρηση της Νομοθεσίας για την Υγιεινή και Ασφάλεια. Άμεση παρέμβαση των ελεγκτικών μηχανισμών του Υπουργείου Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) στις υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να μην προστεθούν και άλλα θύματα στον μακρύ κατάλογο των εργατικών ατυχημάτων. Αναβάθμιση του μηχανολογικού εξοπλισμού των Δήμων που μέσω της απαξίωσής του αποτελεί σημαντικό παράγοντα επικινδυνότητας για εργαζόμενους και δημότες. Υιοθέτηση της πρότασης της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. για την χορήγηση στολών εργασίας στο προσωπικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
9. Η κινητικότητα και η αξιολόγηση να εξυπηρετούν τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας με αξιοκρατία και αντικειμενικά κριτήρια και όχι τις μνημονιακές δεσμεύσεις που επιβάλλουν την συρρίκνωση-κατάργηση Δομών-Υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. και τον έλεγχο της Διοικητικής Ιεραρχίας.
10. Την άμεση κατάργηση της απεργοσπαστικής «ντροπολογίας Γεροβασίλη» (άρθρο 36 του Ν.4489/2017).
11. Την κατά προτεραιότητα επιστροφή των πρώην Δημοτικών Αστυνομικών που υπηρετούν «εγκλωβισμένοι» στα Σωφρονιστικά Καταστήματα της χώρας, στις υπηρεσίες της Δημοτικής Αστυνομίας που θα επιλέξουν.
         Ειδικότερα, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο Δημόσιο διεκδικούμε:

1. Κατάργηση του νέου μισθολογίου-φτωχολογίου (Ν.4354/2015), ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας. Άρση της μισθολογικής καθήλωσης και επαναφορά των αποδοχών στην προ- μνημονίων περίοδο με ανάλογη αύξηση του βασικού εισαγωγικού μισθού.
2. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
3. Άμεση αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των Δημοσίων Υπηρεσιών. Απελευθέρωση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού με πρώτη προτεραιότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Υγεία, την Παιδεία και την Κοινωνική Ασφάλιση αλλά και όσες Δομές συμβάλλουν στην άμβλυνση των συνεπειών της κοινωνικής εξαθλίωσης. Κατάργηση κάθε μορφής επισφαλούς εργασίας, εργαζόμενοι με πλήρη μισθολογικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και εργασιακά δικαιώματα.
4. Υπεράσπιση του Δημόσιου Ασφαλιστικού συνταξιοδοτικού συστήματος και του συστήματος Δημόσιας Υγείας. Άμεση χρηματοδότηση όλων των Ταμείων (Τ.Π.Δ.Υ., Ε.Τ.Ε.Α. και Μ.Τ.Π.Υ.) για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τους δικαιούχους. Αποκατάσταση, μέσω αυ- ξήσεων, των μεγάλων απωλειών στις κύριες και Επικουρικές Συντάξεις και στο Εφάπαξ. 5. Υπεράσπιση της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Άμεσα μέτρα για την ρύθμι- ση των δανείων των εργαζομένων που πλέον αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους μετά τη δραματική μείωση των αποδοχών τους.
6. Άμεση κατάργηση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και όλων των χαρατσιών που επιβλήθηκαν σε μισθωτούς και συνταξιούχους.
7. Επαναφορά του δικαιώματος των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων στο Δημόσιο και τους Ο.Τ.Α.
8. Τήρηση της δέσμευσης για μονιμοποίηση των εργαζομένων με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.). Με αυτές τις βασικές θέσεις και προϋποθέσεις διαμορφώνουμε το πλαίσιο δράσης του κλάδου μας

      Συνάδελφοι

      Για να τα καταφέρουμε πρέπει να συμφωνήσουμε ότι :

      Το συνδικαλιστικό κίνημα για να διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο στις εξελίξεις, για να ενισχύει την αποτελεσματικότητα και την προοπτική των αγώνων του, για να προασπίζει και να κατακτά δικαιώματα έχει υποχρέωση προόδου στη δομή, τη διάρθρωση, τη λειτουργία του, την αυτονομία του, την ταξική του πάλη.
     Το Συνδικαλιστικό Κίνημα, ολόκληρη η ελληνική κοινωνία αξιώνουν αλλαγή, επιτέλους, αυτής της πολιτικής, που οδηγεί τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.
        Η δημοκρατία στο συνδικαλιστικό κίνημα είναι σημαντική και θεμελιακή υπόθεση και υποχρεώνει σε επιλογές που αυξάνουν τη συμμετοχή, την ενότητα, τη δύναμη της προοπτικής και της αξίας στη μελλοντική μας πορεία.   

        Το Εργατικό  Συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να αναδιατάξει τις δυνάμεις του και να οργανώσει με την εμπειρία του παρελθόντος νέες παρεμβάσεις. Είναι υποχρέωση όλων μας. Μόνο με τη συνέχιση και την ένταση του αγώνα μας, μαζικά, ενωτικά και διεκδικητικά θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε, να προστατεύσουμε και να διευρύνουμε τα μισθολογικά, θεσμικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και εργασιακά δικαιώματά μας. Μόνο τότε θα ανατρέψουμε στην πράξη τις πολιτικές των μνημονίων που μας επέβαλαν οι κυβερνήσεις και οι δανειστές και θα μπορέσουμε να υπερασπιστούμε αλλά και να διευρύνουμε τις κοινωνικές κατακτήσεις, τα Δημόσια αγαθά και το Κοινωνικό κράτος. 





ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  Ο.Τ.Α. Ν.   ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2016.

    Συνάδελφοι

Η συνέλευσή μας πραγματοποιείται σε μια χρονική περίοδο, όπου κυβέρνηση και τρόικα κορυφώνουν την επίθεση τους σε βάρος των εργαζομένων με την εφαρμογή μίας πρωτοφανούς σε ακρότητα και βαρβαρότητα νεοφιλελεύθερη πολιτική. Σε μία περίοδο που επιχειρείται η διάλυση του κοινωνικού κράτους και η ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων.
Μετά από έξι σκληρά χρόνια μνημονιακής πολιτικής που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, με ποικίλους μάλιστα συνδυασμούς, με την πρόταση της κυβέρνησης προς τους θεσμοτροϊκανούς, δίνεται η χαριστική βολή στην Κοινωνική Ασφάλιση.
Κύρια χαρακτηριστικά της ασφαλιστικής πρότασης είναι η νέα κατακρεούργηση των συντάξεων, ιδιαίτερα όσων θα συνταξιοδοτηθούν μετά την 1-1-2016 και η αλλαγή της δομής του ασφαλιστικού συστήματος από κοινωνικό αναδιανεμητικό σε ανταποδοτικό αφού εισάγει το μοντέλο βασική-ανταποδοτική σύνταξη.
Βρίσκεται σε εξέλιξη μία βίαιη ανατροπή του καθεστώτος των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες που αποσκοπεί μόνο και μόνο στη εξυπηρέτηση ιδιωτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων. Από το Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών θέλουν να επιβάλλουν την ανάθεσή τους σε ιδιώτες, αδιαφορώντας προκλητικά και επιδεικτικά για τις επιβαρύνσεις και τις συνέπειες σε βάρος των πολιτών.
     Η επί αορίστου πλέον πολιτική μισθολογικής λιτότητας, η υπέρ φορολόγηση των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων, η διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, η πλήρης αποδοχή του «δυσθεώρητου, επαχθούς και επονείδιστου χρέους» είναι η πολιτική απόδειξη πως η νέα κυβέρνηση βαδίζει στο μονοπάτι της «νεοφιλελεύθερης» σχολής αγόγγυστα και αδιαμαρτύρητα.

     Σήμερα θα πρέπει να συνδιαμορφωθεί το πλαίσιο της αγωνιστικής μας δράσης, ώστε με τις καλύτερες προϋποθέσεις να αποκαταστήσουμε όλες τις ανατροπές που έγιναν στα εργασιακά, οικονομικά, θεσμικά, συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματά μας.

Γι’  αυτό Διεκδικούμε, Αγωνιζόμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για τα πιο κάτω:

1. Την ΑΜΕΣΗ κατάργηση των μνημονίων και όλων των εφαρμοστικών Νόμων.
2. Την ΔΙΑΓΡΑΦΗ του ΧΡΕΟΥΣ ΤΩΡΑ, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει η χώρα μας προς όφελος του λαού και της κοινωνίας.
3. Αποδέσμευση από την Ε.Ε.
4. Την ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ των αντιασφαλιστικών και αντεργατικών μέτρων που ψηφίστηκαν κατά την πενταετή περίοδο των μνημονίων και της τρόικα.
5. Την ΡΙΖΙΚΗ αλλαγή του φορολογικού συστήματος της χώρας μας, ώστε να μπει ένα τέλος στη φοροδιαφυγή, την φοροαποφυγή, την φοροκλοπή που επιβάρυνε εξοντωτικά μόνο τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους σε αντίθεση με την οικονομική ελίτ που απολάμβανε τα προνόμιά της
6. Την ΠΡΟΩΘΗΣΗ όλων των αναγκαίων ρυθμίσεων για την κατοχύρωση της μόνιμης και σταθερής εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και την κατάργηση όλων των μορφών «ελαστικής απασχόλησης».
7. Κατάργηση του νέου μισθολογίου της φτώχειας, ζητάμε ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας.
8. Άμεση αντιμετώπιση της ερήμωσης των Δημοσίων Υπηρεσιών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πρώτη προτεραιότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Υγεία, την Παιδεία και την Κοινωνική Ασφάλιση αλλά και όσες Δομές συμβάλλουν στην άμβλυνση των συνεπειών της κοινωνικής κρίσης. Κατάργηση κάθε μορφής επισφαλούς εργασίας, εργαζόμενοι με πλήρη μισθολογικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και εργασιακά δικαιώματα.
9. Την υπεράσπιση του Δημόσιου Ασφαλιστικού συνταξιοδοτικού συστήματος και του συστήματος Δημόσιας Υγείας. Άμεση χρηματοδότηση όλων των Ταμείων (Τ.Π.Δ.Υ., Ε.Τ.Ε.Α. και Μ.Τ.Π.Υ.) για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τους δικαιούχους. Σταδιακή αποκατάσταση, μέσω αυξήσεων, των μεγάλων απωλειών στις συντάξεις.
10. Υπεράσπιση της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Άμεσα μέτρα για την ρύθμιση των δανείων των εργαζομένων που πλέον αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους μετά τη δραματική μείωση των αποδοχών τους.
11. Άμεση κατάργηση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και όλων των χαρατσιών που επιβλήθηκαν σε μισθωτούς και συνταξιούχους
12. Καθορισμός ενός νέου θεσμικού πλαισίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Κώδικας Αυτοδιοίκησης) που να υπερασπίζεται το Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α.
13. Άρση της απαγόρευσης πρόσληψης μόνιμου προσωπικού ξεκινώντας από τις ανταποδοτικές υπηρεσίες και τις Κοινωνικές Δομές.
14. Κατάργηση του άρθρου 61 του Ν.3979/2011 που δίνει τη δυνατότητα εκχώρησης της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτες ή εργολάβους.
15. Ένταξη στους δικαιούχους του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, με την τροποποίηση της κοινής Υπουργικής Απόφασης, και άλλων κατηγοριών εργαζομένων των Ο.Τ.Α. που άδικα έχουν αποκλειστεί.
16. Καμιά περικοπή στον τρόπο καταβολής του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας.
17. Άμεση κατάργηση όλων των Επιχειρήσεων των Ο.Τ.Α. (Κοινωφελής και Ανώνυμες Εταιρείες), επιστροφή όλων των αρμοδιοτήτων τους στους Ο.Τ.Α. που τις έχουν συστήσει. Υποχρεωτική μεταφορά του προσωπικού.
18. Συνέχιση και διεύρυνση της λειτουργίας των Προνοιακών Δομών των Ο.Τ.Α., τακτοποίηση του προσωπικού που ήδη υπηρετεί πάνω από δέκα (10) χρόνια. Δημιουργία Διευθύνσεων Κοινωνικών Υπηρεσιών στους Ο.Ε.Υ. των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού.
19. Την έκδοση νέας κοινής Υπουργικής Απόφασης για την χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) και την πρόβλεψη για την χορήγηση ΣΤΟΛΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.
20. Κατοχύρωση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας στο Εφάπαξ και την Επικουρική Σύνταξη. Αποτροπή με κάθε τρόπο των μειώσεων που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή.
21. Διατήρηση της ειδικής διάταξης του άρθρου 4 του Ν.3660/2008.
22. Άμεση νομοθετική ρύθμιση για την απόδοση των μισθολογικών κλιμακίων σε όσους εργαζόμενους πλήρωσαν και συνεχίζουν να καταβάλλουν αναδρομικά αυξημένο επασφάλιστρο για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους στο καθεστώς των Β.Α.Ε. σύμφωνα με το άρθρο 4 του Ν.3660/2008.
23. Κατάργηση του «Καλλικράτη» και στη θέση του ένας νέος νόμος που να προβλέπει δημοκρατική, διοικητική και οικονομική μεταρρύθμιση και πραγματική αποκέντρωση.
24. Την αποτροπή των πολιτικών άμεσης και έμμεσης ιδιωτικοποίησης κρίσιμων αναπτυξιακών και κοινωνικών αρμοδιοτήτων (απορρίμματα, ενέργεια, νερό, κοινωνικές υπηρεσίες κ.λπ.).
25. Κατάργηση όλων των διατάξεων που έχουν επιβάλλει οικονομική, λειτουργική και θεσμική ασφυξία στο σύνολο των Ο.Τ.Α. (Οικονομικό Παρατηρητήριο κ.λπ.) που ουσιαστικά έχουν καταργήσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των Ο.Τ.Α.
26. Το ξεκαθάρισμα των σχέσεων των Ο.Τ.Α. και υπηρεσιών του κράτους (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Ο.Γ.Α., Ε.Λ.Γ.Α., κ.λπ.) στην άσκηση αρμοδιοτήτων τους χωρίς κανένα μέχρι σήμερα όφελος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
27. Τροποποίηση του καταστατικού με στόχο την εγγραφή στο Σύλλογο με σχέση εργασίας Ι.Δ.Ο.Χ.

     Επειδή το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να βρεθούμε αντιμέτωποι με την επιβολή νέων μέτρων, μπορεί ακόμη πιο ακραίων και σκληρών, είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η εγρήγορση όλων μας ώστε να μην περάσει κανένας εφησυχασμός.    
     Σε διαφορετική περίπτωση οι εξελίξεις θα είναι δυσμενέστατες.
     Τώρα που βρισκόμαστε στην περίοδο που η τρομοκρατία της τρόικα και των επιχειρηματικών-οικονομικών συμφερόντων συνεχίζεται και τα τελεσίγραφα διαδέχονται το ένα το άλλο, το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να αναδιατάξει τις δυνάμεις του και να οργανώσει με την εμπειρία του παρελθόντος τη νέα του παρέμβαση. Μόνο με τη συνέχιση και την ένταση του αγώνα μας, μαζικά, ενωτικά και διεκδικητικά θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε, να προστατεύσουμε και να διευρύνουμε τα μισθολογικά, θεσμικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και εργασιακά δικαιώματά μας.
       Μόνο τότε θα ανατρέψουμε στην πράξη τις πολιτικές των μνημονίων που επέβαλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η τρόικα και θα μπορέσουμε να υπερασπιστούμε αλλά και να διευρύνουμε τις κοινωνικές κατακτήσεις, τα Δημόσια αγαθά και το Κοινωνικό κράτος.
        Η μαζική και ενωτική αντίδραση και κινητοποίηση των εργαζομένων είναι ο καταλύτης για την ανατροπή των σχεδίων της Κυβέρνησης και των «θεσμών».


ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ, ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΥΠΟΘΕΣΗ!!!




ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  Ο.Τ.Α. Ν.   ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2014.


      Συνάδελφοι

Η συνέλευσή μας πραγματοποιείται σε μια χρονική περίοδο, όπου κυβέρνηση και τρόικα κορυφώνουν την επίθεση τους σε βάρος των εργαζομένων με την εφαρμογή μίας πρωτοφανούς σε ακρότητα και βαρβαρότητα νεοφιλελεύθερη πολιτική. Σε μία περίοδο που επιχειρείται η διάλυση του κοινωνικού κράτους και η ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων.
Βρίσκεται σε εξέλιξη μία βίαιη ανατροπή του καθεστώτος των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες που αποσκοπεί μόνο και μόνο στη εξυπηρέτηση ιδιωτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων. Από το Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών θέλουν να επιβάλλουν την ανάθεσή τους σε ιδιώτες, αδιαφορώντας προκλητικά και επιδεικτικά για τις επιβαρύνσεις και τις συνέπειες σε βάρος των πολιτών.
Η χώρα μας μπήκε στο στόχαστρο των διεθνών συμφερόντων και με την ανοχή των Ελληνικών κυβερνήσεων της τελευταίας τριετίας της επιβλήθηκε η πολιτική των μνημονίων, που δεν είναι τίποτα άλλα από μια συνταγή σε πειραματόζωο. Υποβάλλουν τον Ελληνικό λαό σε δοκιμασίες οι οποίες γνωρίζουν πώς είναι αποτυχημένες για να περιφρουρήσουν τα συμφέροντα των ισχυρών της Ευρωζώνης, ενώ την ίδια στιγμή δεν δίνουν δεκάρα για την επιβίωση των ανθρώπων.
Μετέτρεψαν την χρηματοπιστωτική κρίση σε κρίση χρέους της Ελλάδας για να μπορούν να την ελέγχουν. Να εφαρμόζουν τις βίαιες πολιτικές τους που συνθέτουν, η αποδόμηση κάθε στοιχείου κοινωνικού κράτους, η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η τραγική αύξηση της φτώχειας, η δραματική ανεργία, ο τρόμος και η ανασφάλεια για το αύριο σε όλο το κοινωνικό σύνολο.
Έχουμε χρέος σήμερα να διαμορφώσουμε το πλαίσιο δράσης ώστε με τις καλύτερες προϋποθέσεις να οργανώσουμε την αντίδρασή μας. Γιατί ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να σπάσουμε τα δεσμά των μνημονίων και να ανατρέψουμε τις αντεργατικές απάνθρωπες πολιτικές.
Διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο Δημόσιο και όχι μόνο για τα παρακάτω:

1.   Με τον καθημερινό και διαρκή αγώνα μας για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και όσων τις υπηρετούν.
2.   Τη διαγραφή και συνολική αναδιάρθρωση του Δημόσιου χρέους, με τρόπο που να αίρει τον ασφυκτικό κλοιό γύρω από την οικονομία και την κοινωνία και να δημιουργεί προϋποθέσεις και πόρους για την ανάπτυξη.
3.   Άμεση παρέμβαση για την προστασία και ενίσχυση των εργασιακών, συλλογικών και  κοινωνικών δικαιωμάτων.
4.    Δίκαιο, απλό, αναδιανεμητικό φορολογικό σύστημα υπέρ των λαϊκών στρωμάτων.
5.   Σύγχρονη Δημόσια Διοίκηση με λειτουργική αυτοτέλεια. Δομή και οργάνωση, αξιοκρατία και απεξάρτηση από τους εκάστοτε μηχανισμούς εξουσίας.
6.   Άμεση αναπλήρωση των απωλειών στο εισόδημά μας. Επαναφορά και διεύρυνση των μι­σθολογικών, ασφαλιστικών-συνταξιοδοτικών και εργασιακών δικαιωμάτων μας.
7.   Ενιαίο, δίκαιο και αξιοκρατικό μισθολόγιο.
8.  Άμεση επαναφορά των ασφαλιστικών-συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων μας. Διασφάλιση, κατοχύρωση του καθολικού, αναδιανεμητικού κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης.
9.   Υπεράσπιση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. Απο­τροπή κάθε προσπάθειας ιδιωτικοποίησης και εφαρμογή του Νόμου για τις Συμπράξεις Δη­μόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.).
10.  Αποτροπή κάθε προσπάθειας απόλυσης εργαζόμενου μέσω της διαθεσιμότητας. Ενιαία, μόνιμη και σταθερή εργασία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
11.   Άμεση κατάργηση όλων των Επιχειρήσεων των Ο.Τ.Α. (Κοινωφελής και Ανώνυμες Εται­ρείες), επιστροφή όλων των αρμοδιοτήτων τους στους Ο.Τ.Α. που τις έχουν συστήσει. Υπο­χρεωτική μεταφορά του προσωπικού.
12.  Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) για το προσωπικό Ιδιωτικού Δικαίου των Ο.Τ.Α.
13. Άρση της απαγόρευσης πρόσληψης προσωπικού στους Ο.Τ.Α., ιδιαίτερα στις υπηρεσίες ανταποδοτικού και κοινωνικού χαρακτήρα.
14.  Κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων, των ελαστικών σχέσεων εργασίας, που ιδιαίτερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση διευρύνονται μέσω Μ.Κ.Ο., Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργα­σίας και ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
15.  Συνέχιση και διεύρυνση της λειτουργίας των Προνοιακών Δομών των Ο.Τ.Α., τακτοποί­ηση του προσωπικού που ήδη υπηρετεί πάνω από δέκα χρόνια, Δημιουργία Διευθύνσεων Κοινωνικών Υπηρεσιών στους Ο.Ε.Υ. των Ο.Τ.Α.
16. Αποδοχή στο σύνολο της πρότασής μας για την ένταξη στα Β.Α.Ε. και την καταβολή του επι­δόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
17. Αυστηρή εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για την Υγιεινή και Ασφάλεια στην Εργασία. Πλήρης αναγνώριση του εργατικού ατυχήματος και της επαγγελματικής ασθένειας.
18. Την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας στην Επικουρική Σύνταξη και στο Εφάπαξ, στην Υγειονομική και Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη.
19. Κατοχύρωση και διεύρυνση των συλλογικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζο­μένων στους Ο.Τ.Α.
20. Την ενίσχυση καθημερινά των πρωτοβουλιών για την αλληλεγγύη μεταξύ όλων των εργα­ζομένων στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα αλλά και όσων συνανθρώπων μας την έχουν ανά­γκη.
21. Τον συνεχή και διαρκή αγώνα για την κατάργηση των ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτι­κών που μειώνουν το εισόδημά μας, καταργούν τα ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά δικαιώματά μας, ελαστικοποιούν τις εργασιακές σχέσεις, ξεπουλούν τον εθνικό μας πλούτο, τη Δημό­σια και Δημοτική περιουσία.
         Συνάδελφοι
    
Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και κατ’ επέκταση και ο Σύλλογός μας βρέθηκε από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής της βάρβαρης και αντιλαϊκής πολιτικής των μνημονίων στην πρώτη γραμμή του Αγώνα. Πάλεψε να μην περάσουν οι ακραίες, σκληρές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Αγωνίστηκε για να ανατραπεί η πολιτική της εξόντωσης των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Δημοσίου και της κοινωνίας γενικότερα.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να βρεθούμε αντιμέτωποι με νέα λαίλαπα μέτρων, ακόμη πιο ακραίων και σκληρών. Οι απολύσεις που έχουν επιβληθεί από την τρόικα και θέλει να υλοποιήσει η κυβέρνηση αφορούν σε ένα μεγάλο μέρος την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις είναι προ των πυλών, ενώ συνεχίζεται η καταιγίδα των φόρων στα πάντα και για όλους.
Τώρα βρισκόμαστε λοιπόν στην πιο δύσκολη και κρίσιμη πολιτική κατάσταση, όπου κάθε δικαίωμα αμφισβητείται και η οικονομική, λειτουργική και θεσμική κατάρρευση είναι ορατή περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να αναδιατάξει τις δυνάμεις του και να οργανώσει τη νέα του παρέμβαση.
Πρέπει να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τον αγώνα μας μαζικά, ενωτικά, διεκδικητικά για την αποκατάσταση, προστασία και διεύρυνση των μισθολογικών, ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών και εργασιακών δικαιωμάτων μας. Για να ανατρέψουμε τις πολιτικές των μνημονίων που επέβαλαν κυβέρνηση και τρόικα, για να υπερασπιστούμε τις κοινωνικές κατακτήσεις των Δημοσίων αγαθών και του Κοινωνικού Κράτους.

Θέλουμε και θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για Τοπική Αυτοδιοίκηση ισχυρή με Δημόσιο και Κοινωνικό Χαρακτήρα.
Συνάδελφοι,
Ο αγώνας μας δεν μπορεί να μείνει μόνο με εμάς.
Στην σοβαρή πολιτική διάσταση που παίρνει η κατάσταση από τις συνεχείς αντιδημοκρατικές εκτροπές καλούμε τα πολιτικά κόμματα, τις οργανώσεις, τις πολιτικές κινήσεις και μέτωπα που αντιστρατεύονται με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο σε αυτές τις πολιτικές, να βρεθούν μπροστά με πρωτοβουλίες ανατροπής τους.
 Στην ξεχωριστή μάχη που ξεκίνησε να δίνεται και στο δικαστικό επίπεδο πιστεύουμε πως και η Δικαιοσύνη θα παίξει τον ρόλο της και την καλούμε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
     Καλούμε όλους τους Συλλόγους-Μέλη της Ομοσπονδίας μας το αμέσως χρονικό διάστημα  να οργανώσουν τις συλλογικές διαδικασίες συζήτησης για την επόμενη ημέρα των αγώνων μας.
     Να εκτιμήσουν και να αξιολογήσουν την δράση τους. Να αποτιμήσουν κριτικά τα λάθη και τις αδυναμίες όλων μας, χωρίς ωραιοποιήσεις, μικροπαραταξιακές αγκυλώσεις και αναστολές με ταξική ενότητα και αγωνιστικό πνεύμα.
Τίποτα δεν τελείωσε. Ο αγώνας μας είναι και αγώνας όλης της κοινωνίας, όλων των εργαζομένων.     
Ο παλλαϊκός-πανεργατικός ξεσηκωμός θα πρέπει να είναι η απάντηση από εδώ και εμπρός.
    Συνάδελφοι    
     Για να τα καταφέρουμε πρέπει να συμφωνήσουμε ότι :                      
     Tο συνδικαλιστικό κίνημα για να διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο στις εξελίξεις, για να ενισχύει την αποτελεσματικότητα και την προοπτική των αγώνων του, για να προασπίζει και να κατακτά δικαιώματα έχει υποχρέωση προόδου στη δομή, τη διάρθρωση, τη λειτουργία του, την αυτονομία του, την ταξική του πάλη.
      Το Συνδικαλιστικό Κίνημα, ολόκληρη η ελληνική κοινωνία αξιώνουν αλλαγή, επιτέλους, αυτής της πολιτικής, που οδηγεί τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. 
Η δημοκρατία στο συνδικαλιστικό κίνημα είναι σημαντική και θεμελιακή υπόθεση και υποχρεώνει σε επιλογές που αυξάνουν τη συμμετοχή, την ενότητα, τη δύναμη της προοπτικής και της αξίας στη μελλοντική μας πορεία.    
        Με νέα συλλογική αυτοπεποίθηση, μετά και από τις πρόσφατες αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλων κοινωνικών ομάδων που πλήττονται, συνεχίζουμε τον αγώνα για την ανατροπή αυτών των πολιτικών της μονόπλευρης λιτότητας, των σκληρών, άδικων και αναποτελεσματικών μέτρων του Μνημονίου, του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, για ένα νέο κοινωνικό μοντέλο που θα ενισχύει τον κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο του Κράτους και τέλος για τη διεύρυνση της Δημοκρατίας.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ     
      Ο.Τ.Α. Ν.   ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2010 & 2011.

      Συνάδελφοι

      Τα προσεχή έτη, η πατρίδα μας θα παραμείνει αντιμέτωπη, συνέπεια της κρίσης και των ακολουθούμενων αντιλαϊκών πολιτικών, με μια πολύ δύσκολη, ασφυκτική κατάσταση ως προς την απασχόληση, το εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων. Ήδη οι πολιτικές που έχουν  ασκηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια και ιδιαίτερα αυτές που ασκούνται κατ’ εφαρμογή του μνημονίου έχουν τεράστιες επιπτώσεις για τους εργαζόμενους.
      Ήδη έχουν μπει σε εφαρμογή και υλοποιούνται τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος  και του Πολυνομοσχεδίου, που προβλέπουν την απόλυση 30.000 Δημοσίων Υπαλλήλων (σε πρώτη φάση) και την εφαρμογή του νέου μισθολογίου, το οποίο σε συνδυασμό με τα νέα δυσβάσταχτα φορολογικά μέτρα και τα χαράτσια, οδηγεί σε πλήρη εξαθλίωση των Δημοσίων Υπαλλήλων. 
       Σήμερα το σύνολο των πολιτών, της κοινωνίας είναι αντιμέτωπο με μια κυβερνητική πολιτική ελεύθερης πτώσης του βιοτικού επιπέδου. Επιστροφής στη δεκαετία του ’70 με όρους και ανάγκες ζωής 2012.Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, δείχνουν ότι οι πολιτικοί της υποτέλειας και των μνημονίων, τρομοκρατημένοι από την αντίσταση των εργαζομένων και της κοινωνίας, έτρεξαν πανικόβλητοι να συγκροτήσουν κυβέρνηση «Εθνικής Σωτηρίας» που αποστολή έχει τη «μόνιμη» πρόσδεση και υποταγή της χώρας, του λαού και των εργαζομένων στο άρμα των μνημονίων, της κηδεμονίας και της λεηλασίας του Εθνικού πλούτου.Θέλουν να μας «σώσουν» με τη διασφάλιση της άμεσης και απαρέγκλιτης εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη νέα δανειακή Σύμβαση και νέο πιο σκληρό μνημόνιο φτώχειας, ανεργίας, εξαθλίωσης και ύφεσης.
        Το κυβερνητικό σχήμα μπορεί να άλλαξε, η αντιλαϊκή μνημονιακή πολιτική όμως παραμένει, εξακολουθεί να εφαρμόζεται και να διευρύνεται, πλήττοντας τον κόσμο της εργασίας, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, τους νέους, τα ευρύτερα λαϊκά και μεσαία κοινωνικά στρώματα.
       Η ακύρωση του μνημονίου αποτελεί λοιπόν βασική προϋπόθεση για την προστασία, επαναφορά και  διεύρυνση δικαιωμάτων στα πλαίσια μιας άλλης πολιτικής. Το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και όχι μόνο, έχει υποχρέωση αυτόνομα, αγωνιστικά και ριζοσπαστικά να παρέμβει απέναντι σ’ αυτή την πολιτική της εξουθένωσης με νέα κοινωνική δυναμική.  
       Γνωρίζουμε πρώτα εμείς οι εργαζόμενοι, ότι το συνδικαλιστικό κίνημα, σταθερά και διαχρονικά καταγγέλλει, προτείνει και διεκδικεί την αλλαγή του συστήματος στο οποίο κυριαρχούν οι σπατάλες, η αντιπαραγωγικότητα και η αδιαφάνεια.
      Εναντιώνεται στα παρασιτικά συμπλέγματα και στην κερδοσκοπία δυνάμεων της αγοράς, στην καταστολή, στο ρουσφέτι, στις πελατειακές σχέσεις, στη διαμεσολάβηση που η γραφειοκρατία και η πολυνομία παράγουν.     
      Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους εργαζόμενους που εκπροσωπούμε, είμαστε υποχρεωμένοι να υποβάλουμε τα αιτήματα και τις θέσεις μας για διαπραγμάτευση και να αγωνιστούμε για την ικανοποίησή τους.

Α. Εισοδηματική πολιτική – Μισθολόγιο:

      Η εισοδηματική αλλά και η γενικότερη οικονομική πολιτική που έχει εφαρμοστεί για τους εργαζόμενους στο δημόσιο και τους Ο.Τ.Α. τα τελευταία χρόνια έχει ως αποτέλεσμα την οικονομική υποβάθμιση της πλειοψηφίας των εργαζομένων και την χειροτέρευση της θέσης μας.
      Η αγοραστική δύναμη  των μισθών μας βρίσκεται ουσιαστικά στα επίπεδα της δεκαετίας του 1980. Ταυτόχρονα με τις πολιτικές λιτότητας που ακολουθήθηκαν από τις κυβερνήσεις είχε και έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στη μισθολογική πολιτική, στο σύστημα αμοιβής των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση.
      Με τον τρόπο που δόθηκαν οι αυξήσεις τα τελευταία 20 χρόνια ακυρώθηκε στην πράξη κάθε μορφή μισθολογίου, που ουσιαστικά φαλκιδεύουν τις συντάξιμες αποδοχές και τα κοινωνικά επιδόματα.

      Διεκδικούμε:

1. Αποκατάσταση των απωλειών και της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων.
2  Έκδοση κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης 
και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών και Εσωτερικών, που θα καθορίζει το 
Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας σύμφωνα με το άρθρο 15, παρ.1 του 
Ν.4024/2011. Η όσο το δυνατόν ταχύτερη έκδοση της κοινής Υπουργικής Απόφασης θα 
απαλύνει κάπως τη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι 
από την πολιτική των περικοπών και του μνημονίου.

Β. Φορολογικό σύστημα

      Το φορολογικό σύστημα της χώρας μας συνεχίζει να είναι κοινωνικά άδικο, έντονα ταξικό, αναποτελεσματικό και αντιαναπτυξιακό.
      Η διόγκωση της φοροδιαφυγής, της φοροκλοπής, η μεγάλη αύξηση των έμμεσων φόρων και η υπερφορολόγηση μισθωτών και συνταξιούχων αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά του.
      Εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι είναι αναγκαία μια ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση, που θα εξασφαλίζει τους αναγκαίους πόρους, για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και θα διασφαλίζει τη φορολογική ελάφρυνση των μισθωτών – συνταξιούχων.

      Διεκδικούμε:

1.Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και ουσιαστικής εφαρμογής του ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ.
2.Ανατροπή της σχέσης άμεσων και έμμεσων φόρων.
3.Φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων και κερδών αλλά και της μεγάλης ακίνητης\
περιουσίας.

Γ. Εργασιακές σχέσεις – Πολιτική προσωπικού

      Η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα αποτέλεσαν τη βασική πολιτική των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα.
      Ο περιορισμός της πλήρους απασχόλησης, η κατάργηση της μονιμότητας για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο η κατάργηση του 8ώρου, η ενοικίαση εργαζομένων, η συνέχιση της κάλυψης των πάγιων και διαρκών αναγκών του Δημοσίου και των Ο.Τ.Α. από συμβασιούχους κάθε μορφής αποτελούν τη νέα πραγματικότητα στις εργασιακές σχέσεις.
  
      Διεκδικούμε:  

1. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες των 
Ο.Τ.Α., σύμφωνα με τις προβλέψεις των Ο.Ε.Υ.
2. Μονιμοποίηση των εργαζομένων Ι.Δ.Α.Χ. που εργάζονται στους Ο.Τ.Α.
3. Αποτροπή με κάθε τρόπο της εργασιακής εφεδρείας και των απολύσεων στο 
προσωπικό των Ο.Τ.Α.  Α΄ Βαθμού. Αντιμετώπιση της έλλειψης προσωπικού σε 
υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα αλλά και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες, πρόβλημα που 
οδηγεί μαθηματικά στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών αυτών.
4. Μόνιμη, ενιαία σχέση εργασίας στο Δημόσιο και τους Ο.Τ.Α.
5. Κατάργηση των Νόμων για τη μερική απασχόληση. Είμαστε αντίθετοι στην 
ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.
6. Προστασία και αναβάθμιση των υπηρεσιών του Δημοσίου και των Ο.Τ.Α.
7. Να καταργηθεί ο Νόμος για τις συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. ΟΧΙ ΣΤΙΣ 
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
8. Συνεχής εκπαίδευση και επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού των Ο.Τ.Α.

Δ. Τοπική Αυτοδιοίκηση

      Πρέπει να παρέμβουμε αποφασιστικά στις εξελίξεις που θα διαμορφωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
      Ο ρόλος των εργαζομένων στη διαμόρφωση του νέου Καταστατικού Χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι καθοριστικός.
      Η πάγια θέση μας είναι ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί ένα θεσμό βαθιά δημοκρατικό, λαϊκό και συμμετοχικό που δέχεται συνεχείς αμφισβητήσεις από την ασκούμενη πολιτική, τόσο των αιρετών όσο και της κεντρικής διοίκησης.

      Να αγωνιστούμε :
 
      Για την υπεράσπιση του Δημόσιου και Κοινωνικού Χαρακτήρα των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. την αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων με τη μεταφορά βασικών αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε Ιδιώτες και Δημοτικές επιχειρήσεις και τη μη εφαρμογή του Νόμου για τις συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα που τυχόν εφαρμογή του θα αποτελέσει την ταφόπλακα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
    Κατάργηση της διάταξης του άρθρου 61 του Ν.3979/2011 όπου δίνεται η δυνατότητα στους Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού για τη σύναψη Δημοσίων Συμβάσεων Παροχής Υπηρεσιών Καθαριότητας. Διάταξη που επιβεβαιώνει τη διάθεση των κυβερνήσεων για την κατάργηση του Δημοσίου και Κοινωνικού Χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
    Να υπάρξουν κανόνες διαφάνειας και χρηστής διαχείρισης των πόρων. 
    Να κατοχυρώνεται η διοικητική αυτοτέλεια και η οικονομική αυτοδυναμία των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
    Να διασφαλίζεται ο νέος ρόλος της στον 21ο αιώνα μέσα από το σύνολο των αρμοδιοτήτων που επιβάλλεται αυτή να ασκήσει.

Ε. Ασφαλιστικό – Συνταξιοδοτικό    

      Το πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας είναι κυρίως πρόβλημα πόρων και όχι παροχών, καθώς οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν δεν αντιμετώπισαν τις αιτίες, όπως η εισφοροδιαφυγή, η καταλήστευση των αποθεματικών, οι απώλειες από το σκάνδαλο των ομολόγων, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Τα προβλήματα οξύνθηκαν.     

  Με όλο το δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα διεκδικούμε :

α. Στήριξη του δημόσιου καθολικού και κοινωνικού συστήματος ασφάλισης.
β. Μείωση ων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
γ. Αύξηση των συντάξιμων αποδοχών.
δ. Όχι στις διακρίσεις σε νέους και παλαιούς ασφαλισμένους.
ε. Αποτροπή της. ιδιωτικοποίησης της Κοινωνικής Ασφάλισης.
ζ. Επέκταση της διαδοχικής Ασφάλισης χωρίς καταβολή νέων εισφορών.
στ. Κατοχύρωση και διεύρυνση της Επικουρικής Ασφάλισης.

    Ένταξη στα Β.Α.Ε. (ΥΠΕΡΒΑΡΕΑ και ΒΑΡΕΑ) και άλλων κατηγοριών εργαζομένων που οι σημερινές εργασιακές συνθήκες το καθιστούν απολύτως αναγκαίο.


ΣΤ. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ (Τ.A.Δ.Κ.Υ. - Τ.Y.Δ.Κ.Υ.):

      Οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι του Δημοσίου και των Ο.Τ.Α. βιώνουμε άμεσα και με τραγικό τρόπο τις επιπτώσεις των κυβερνητικών αντιασφαλιστικών επιλογών, όπως έχουν εφαρμοστεί διαχρονικά αλλά και πρόσφατα με τις υποχρεωτικές ενοποιήσεις.
      Η ψήφιση και η εφαρμογή από 1-8-2008 του Ν. 3655/2008 για την ενοποίηση των ταμείων, δυστυχώς επιβεβαίωσε τις προβλέψεις μας για κατάργηση, ισοπέδωση και συρρίκνωση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. 
      Αποκορύφωμα αυτής της κατάστασης είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δημόσιοι Υπάλληλοι τόσο με την καταβολή του εφάπαξ όσο και με την υγειονομική τους περίθαλψη.
      Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση για την πληρωμή του βοηθήματος από το Τ.Ε.Α.Δ.Υ. και του μερίσματος από το Μ.Τ.Π.Υ. ακόμη και της κύριας σύνταξης.
      Γι’ αυτό, το επόμενο χρονικό διάστημα, κρίνεται αναγκαία η ετοιμότητα όλων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς με δικαιολογία την οικονομική κρίση, επίκειται συνολική επίθεση στα δικαιώματά μας.  
     
      Διεκδικούμε :
  
      1. Υπαγωγή στην ασφάλιση του Τ.Α.Δ.Κ.Υ. και του Τ.Υ.Δ.Κ.Υ. όλων των εργαζομένων των Ο.Τ.Α. ανεξαρτήτως σχέση εργασίας.
      2. Τροποποίηση του Κανονισμού Παροχών του τομέα Ο.Π.Α.Δ. - Τ.Υ.Δ.Κ.Υ .µε παράλληλη βελτίωση του και εναρμόνιση του στις σημερινές συνθήκες. Αποτροπή κάθε προσπάθειας κατάργησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
      3. Επαναφορά του δικαιώματος συμψηφισμού και παρακράτηση του ποσού εξαγοράς προϋπηρεσίας από το εφάπαξ, όπως γινόταν μέχρι σήμερα και όχι οι εργαζόμενοι, για να τους καταβληθεί το μηνιαίο βοήθημα και το εφάπαξ να προπληρώνουν όλο το ποσό που αναλογεί στις αιτήσεις εξαγοράς.
      4. Να σταματήσει τώρα η απαξίωση του Τ.Υ.Δ.Κ.Υ. Άμεση πρόσληψη Ελεγκτών Ιατρών στο Τ.Υ.Δ.Κ.Υ.  και στελέχωση όλων των Περιφερειακών Γραφείων. Κάλυψη όλων των κενών θέσεων διοικητικού Προσωπικού. για τη βελτίωση ων παρερχομένων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους.
      5. Αύξηση του εφάπαξ βοηθήματος του Τ.Α.Δ.Κ.Υ. από 110 σε 120 βοηθήματα.
      6. Αναπροσαρμογή από 9 ο/οο σε 10 ο/οο του ποσοστού καθορισμού του μηνιαίου βοηθήματος του Τ.Α.Δ.Κ.Υ.

Ζ. ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ :

      Συνεχίζουμε και εντείνουμε τον αγώνα μας, για την πιστή εφαρμογή, τόσο από το κράτος, όσο και από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του θεσμικού πλαισίου, για ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων και την επιβολή κυρώσεων όπου υπάρχει άρνηση ή πλημμελής εφαρμογή τους.     

      Γι’ αυτό διεκδικούμε:

       Προγραμματισμός για την ΑΜΕΣΗ πρόσληψη Γιατρών Εργασίας και Τεχνικών Ασφαλείας.
      Την τροποποίηση της κοινής Υπουργικής Απόφασης για την χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας και την ένταξη σε αυτή και άλλων κατηγοριών εργαζομένων.
       Την πλήρη αναγνώριση του εργατικού ατυχήματος και της επαγγελματικής ασθένειας και στους εργαζόμενους των Ο.Τ.Α. με σχέση εργασίας Δημοσίου Δικαίου.
        Τη δημιουργία Δημόσιου φορέα με τη συμμετοχή του Υπουργείου Εσωτερικών, της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. και της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α., για τη διαρκή παρακολούθηση, ενημέρωση και διενέργεια μελετών και ερευνών των συνθηκών εργασίας στις ιδιαίτερα βεβαρημένες από άποψη συνθηκών εργασίας, κατηγορίες εργαζομένων στα Β.Α.Ε.    

Η. ΔHMOTIKH  AΣTYNOMIA :

      Στοχεύουμε, με ουσιαστική παρέμβασή μας το επόμενο χρονικό διάστημα, να καθορίσουμε ένα ενιαίο πλαίσιο λειτουργίας που βασικό στόχο θα έχει μια Δημοτική Αστυνομία στην υπηρεσία των πολιτών, για την βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής.
      Να μην χρησιμοποιείται σαν εισπρακτικός μηχανισμός της κάθε Δημοτικής Αρχής και να μην μετατρέπεται σε μηχανισμό καταστολής, στα πρότυπα της Ελληνικής Αστυνομίας.
      Είμαστε αντίθετοι στη στρατιωτικοποίηση της εκπαίδευσης του προσωπικού της δημοτικής Αστυνομίας. Τυχόν διαδικασίες στα πρότυπα της Ελληνικής Αστυνοµίας, θα δηµιουργήσει την εντύπωση ότι καµιά σχέση δεν έχει µε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά ότι θα λειτουργεί σαν βοηθητικός μηχανισμός καταστολής της ΕΛ.ΑΣ.
      Ζητάμε την κατάργηση των διατάξεων του Ν. 3731/2008, που ρυθμίζει με διαφορετικό τρόπο τη βαθμολογική εξέλιξη του ένστολου προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας και καθορίζει διαφορετική ιεραρχία στο ένστολο προσωπικό από αυτή του προσωπικού των Ο.Τ.Α. και του υπόλοιπου Δημοσίου.
       Σαφή προσδιορισμό των αρμοδιοτήτων και του ρόλου της Δημοτικής Αστυνομίας.
    Αποφυγή με κάθε τρόπο των προτάσεων που ακούγονται για την χορήγηση στο ένστολο προσωπικό αμυντικών μέσων.

Θ. ΠPONOIAKEΣ ΔOMEΣ TΩN O.T.A. :

      Με την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας και χρηματοδότησης των προνοιακών δομών, ουσιαστικά καταργείται η κοινωνική διάσταση και σύμφωνα με τις αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης η κοινωνική πολιτική γίνεται αντικείμενο επιχειρηματικής δραστηριότητας με βασικό στόχο το κέρδος.   
      Θα πρέπει να αγωνιστούμε για την τη συνέχιση λειτουργίας των προγραμμάτων «Βοήθεια στο σπίτι», «Κοινωνική Μέριμνα», «Κ.Δ.Α.Π.» και «Κ.Δ.Α.Π. – ΜΕΑ».
      .
      ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :

      Τη διασφάλιση της συνέχισης λειτουργίας των Προνοιακών δομών.
      Την εξασφάλιση του κόστους της μισθοδοσίας όλων των εργαζομένων στα προνοιακά προγράµµατα µε πρόβλεψη στον κρατικό προϋπολογισµό, σύµφωνα µε τις δεσµεύσεις της κυβέρνησης και τη συνταγµατική της υποχρέωση.
      Τη διασφάλιση των ανωτέρω προϋποθέσεων, έτσι ώστε οι Ο.Τ.Α. να προχωρήσουν σε σύσταση Κοινωνικής Υπηρεσίας και των ανάλογων θέσεων, προκειµένου να παρέχονται όλες οι υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας σε όλους τους πολίτες αδιακρίτως.

Ι. ΠΑΙΔΙΚΟΙ – ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ:

      Για συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε συνδυασμό με την προσπάθεια κατάργησης των Προνοιακών Δομών, η υπεράσπιση του Δημόσιου και Παιδαγωγικού χαρακτήρα των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών των Ο.Τ.Α. είναι η πρώτη προτεραιότητα.
      Για να φτάσουμε στον στόχο αυτό πρέπει να αγωνιστούμε για :

· Αναβάθμιση του Παιδαγωγικού ρόλου των Παιδικών Σταθμών
· Ενιαία προσχολική αγωγή
· Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών που υπάρχουν σήμερα 
  σε ανθρώπινο δυναμικό
· Κατάργηση των τροφείων.

Κ. ΟΓΑ – ΕΛΓΑ :
 
      Συνεχής διαπραγμάτευση και διεκδίκηση για θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους στους Ο.Τ.Α. για τον Ο.Γ.Α. και τον Ε.Λ.Γ.Α.
      Η δυνατότητα υπογραφής προγραμματικής σύμβασης  μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών, Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., ΠΟΕ-ΟΤΑ και αρμόδιων οργάνων (Ο.Γ.Α. και Ε.Λ.Γ.Α.) για τις υπηρεσίες που θα παρέχονται.
 
Λ. ΘΕΣΜΙΚΑ – ΚΛΑΔΙΚΑ :

    Στο προσωπικό που διορίστηκε στα Κ.Ε.Π. σε μόνιμες θέσεις των Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού να αναγνωριστεί για μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη η προϋπηρεσία που είχαν διανύσει στα Κ.Ε.Π. με σύμβαση μίσθωσης έργου.
    Την συνεχή ανάπτυξη της Εθνικής Σχολής Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.) για την στελέχωση των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.
   Άμεση έναρξη των διαδικασιών για την υπογραφή της Σ.Σ.Ε. του έτους 2011 για το προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού που ανήκουν στη δύναμη της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.
      Η αναγνώριση συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά του χρόνου υπηρεσίας που είχαν οι Σχολικοί Φύλακες των Ο.Τ.Α. πριν μετατραπεί η σύμβαση τους σε Αορίστου Χρόνου με το Π.Δ. 164/2004.     
      
Μ. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ :

      Το συνδικαλιστικό κίνημα σε όλα τα επίπεδα επιβάλλεται να είναι ο αυθεντικός συλλογικός εκφραστής των συμφερόντων των εργαζομένων. Για να επιτευχθεί όμως αυτό θα πρέπει πέραν των άλλων, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της πολυδιάσπασης και του κατακερματισμού των δυνάμεών του.
      Απαιτείται οργανωτικό σχήμα που θα εξασφαλίζει τη μαζικότητα και την αποτελεσματικότητα.

      Συνάδελφοι

      Για να τα καταφέρουμε πρέπει να συμφωνήσουμε ότι :

      Το συνδικαλιστικό κίνημα για να διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο στις εξελίξεις, για να ενισχύει την αποτελεσματικότητα και την προοπτική των αγώνων του, για να προασπίζει και να κατακτά δικαιώματα έχει υποχρέωση προόδου στη δομή, τη διάρθρωση, τη λειτουργία του, την αυτονομία του, την ταξική του πάλη.
      Η δημοκρατία στο συνδικαλιστικό κίνημα είναι σημαντική και θεμελιακή υπόθεση και υποχρεώνει σε επιλογές που αυξάνουν τη συμμετοχή, την ενότητα, τη δύναμη της προοπτικής και της αξίας στη μελλοντική μας πορεία.