Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Αδυναμία καταβολής της μισθοδοσίας των εργαζομένων Δήμου Καρδίτσας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Ο.Τ.Α. Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ                                   Καρδίτσα 11-1-2011

      Συνέντευξη τύπου του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Ν. Καρδίτσας
     Το Δ.Σ. του Συλλόγου, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα Παρασκευή 11-1-2012 προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του Ν. Καρδίτσας αναφέρθηκε στο μείζον πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Δήμο Καρδίτσας σε σχέση αδυναμία καταβολής της μισθοδοσίας των εργαζομένων.
       Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Απόστολος Ταξιάρχης τόνισε πως  το τελευταίο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση με την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει στους Δήμους της χώρας μας έχει σαν αποτέλεσμα την πρωτοφανή μείωση των πόρων τους - λειτουργικών και επενδυτικών - που σε σύγκριση με το 2009 ξεπερνά το 60% , διαπιστώνουμε πως οι μειώσεις έχουν γίνει πλέον σαρωτικές, πλήττουν τον πιο σκληρό πυρήνα των ανελαστικών τους δαπανών, σε συνδυασμό δε, με τον περιορισμό των ίδιων εσόδων και τη μετακύληση στους δήμους του κόστους μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων, έχουν δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας.
      Σήμερα η Δημοτική Αρχή του Δήμου Καρδίτσας δεν μπορεί να καταβάλει την μισθοδοσία του προσωπικού του Δήμου, του Ν.Π.Δ.Δ. (ΔΟΠΑΚ) και των Δημοτικών επιχειρήσεων (Αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες) με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση.
     H βαθιά οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας βυθίζει ολοένα και περισσότερο την Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον πιο κοντινό στον πολίτη θεσμό του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, σε ένα αδιέξοδο ανέχειας και απαξίωσης.
     Οι εργαζόμενοι καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για την παροχή των καλύτερων υπηρεσιών προς τους δημότες, κάτι που και ο ίδιος ο Δήμαρχος έχει δημόσια αναγνωρίσει, και απαιτούν να αμείβονται στην ώρα τους.
      Επίσης οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα δεν έχουν πληρωθεί για τις υπερωρίες για 8 μήνες και από τα μέσα του έτους 2011 μέχρι σήμερα δεν τους καταβάλλονται τα είδη ατομικής προστασίας όπως προβλέπονται από την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
       Έτσι το Δ.Σ. με αποφάσισε ομόφωνα ότι από δω και πέρα οι εργαζόμενοι της καθαριότητας θα απέχουν από τα καθήκοντά τους για κάθε Σαββατοκύριακο.
       Επίσης επειδή υπάρχει ο κίνδυνος της παραγραφής της απαίτησης για τα είδη των ειδών της ατομικής προστασίας θα διεκδικήσουμε να καταβληθεί η αξία αυτών σε χρήμα δια της δικαστικής οδού.
      Ζητάμε να καταβληθεί η μισθοδοσία σε όλο το προσωπικό του Δήμου και του ΔΟΠΑΚ καθώς και των επιχειρήσεων αυτού.
       Ζητάμε  την άμεση εφαρμογή του άρθρου 49 του Ν. 3979/2011 για την κατά προτεραιότητα καταβολή των αποδοχών των ΟΤΑ Α΄ Βαθμού, την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης ώστε να μην μπορεί να γίνεται κατάσχεση σε τραπεζικούς λογαριασμούς των ΟΤΑ Α΄ Βαθμού σε τρίτους που προορίζονται για τη μισθοδοσία και τις εργοδοτικές εισφορές και τη συνέχιση της καταβολής των αποδοχών μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών.
      Καλούμε την Δημοτική Αρχή να συγκαλέσει έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για να τεθεί προς συζήτηση το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος καθώς επίσης να παρθούν οι απαραίτητες αποφάσεις που έχουν σαν στόχο την βιωσιμότητα του Δήμου.
      Στις μέχρι τώρα συναντήσεις του σωματείου των εργαζομένων με την Δημοτική Αρχή υπήρχε η διάθεση από την πλευρά της για την επίλυση του οικονομικού προβλήματος, θέλουμε να πιστεύουμε πως η Δημοτική Αρχή κατανοεί το δίκαιο των αιτημάτων μας και περιμένουμε να συμβάλλει ουσιαστικά με τον τρόπο της στην επίλυσή τους.

                                                        Για το Δ.Σ.

          Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                           Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ                                    ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου